Історія України 9кл. 28.04. , 30.04.2020р.

   ТЕМА: Події революції 1905-1907рр. на українських землях.
ПРИЧИНИ РЕВОЛЮЦІЇ.
   Збереження самодержавства, відсутність гарантованих прав і свобод громадян, невирішеність аграрного питання, посилення експлуатації робітників, безробіття, національне гноблення неросійських народів, поразка Росії у війні з Японією (1904-1905рр.) призвели до революції 1905-1907рр. в Російській імперії.
ЗАВДАННЯ РЕВОЛЮЦІЇ: ліквідація самодержавства, установлення конституційно- демократичного ладу, проголошення прав і громадян; ліквідація поміщицького землеволодіння йрозподіл землі між селянами; установлення 8-годинного робочого  дня й запровадження системи соціального захисту робітників, скасування обмежень у правахнеросійських народіві надання можливості їх національногосамовизначення.
     9 січня 1905р. у Санкт- Петербурзі була розстрілена мирна демонстрація робітників (,,кривава неділя,,) . На знак протесту в Києві, Харкові , Катеринославі, Одесі, Миколаєві відбулися страйки робітників, яких підтримало селянство, почавши погроми поміщицьких маєтків. Селянські виступи, які в більшості випадків набули характеру погромів поміщицьких маєтків. Навесні 1905р. селяни розгромили поміщицький маєток Терещенка в Сумському повіті, вивезли все майно, інвентар, хліб, а цукровий завод зруйнували та спалили.У жовтні 1905р. селяни села Вихвостова Чернігівської губернії розгромили поміщицький маєток, спалили горілчаний завод, у відповідь поміщики організувалисамосуд над 15 активістами виступу, убивши їх після жорстоких катувань.Ця трагедія стала відомою всій країні та стала основою повісті М, Коцюбинського ,, Фата Моргана,, .
    Революційні настрої охопили армію та флот 14-15 червня 1905р. відбулося повстання на броненосці ,, Потьомкін,, на чолі з матросами Г,Вакуленчуком і О,Матюшенком. 11-16 листопада 1905р. в Севастополі повстали моряки 12 кораблів Чорноиорського флоту під керівництвом лейтенанта П,Шмідта. 18 листопада 1905р. виступали сапери у Києві на чолі з підпоручиком Б, Жаданівським.
   У жовтні 1905р. відбувся загальноросійський політичний страйк, у якому взяли участь понад 120тис. робітників України. 17 жовтня 1905р. імператор Микола 11 видав Маніфест, у якому обіцяв підданим громадянські права, політичні свободи та скликання законодавчого органу- Державної думи. Маніфест розмежував політичні сили  на три групм: перші (реакційний табір) захищали існуючу політичну й економічну систему та заперечували будь-які повстання; другі
( ліберальний табір) сприйняли маніфест із надією на конституцію й демократичний устрій та вважали революцію закінченою; треті ( революційний табір) уважали маніфест тактичним маневром з боку влади івимагали продовження революції.
     У грудні 1905р. відбулися збройні повстання з метою захоплення політичної влади в Харкові, Олександрівську, Горлівці,Єнакієвому, Луганську. Всі повстання були придушені, їх організатори і активні учасники засуджені, після чого революція пішла на спад.
ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ГРОМАД У 1 ТА 11 ДЕРЖ, ДУМАХ.
    Революційні події сприяли активізації українського національного руху: зявилася українська преса - перша українська газета ,,Хлібороб,, ( листопад 1905р., Лубни) , перша щоденна українська гезета ,,Громадська думка,, ( грудень 1905р.), ,,Рада,,( виходила до 1914р.), відновилася діяльність мережі товариств ,,Просвіта,. в Одесі (30 жовтня 1905р.) , Катеринославі.Києві, Миколаєві, Камянець- Подільському.Почалася українізація шкільної та вищої освіти, україномовні відділення були відкриті в Одеському й Харківському університетах.
    Розгорнулася діяльність українських депутатів у 1 Державній Думі (1906р., 102 депутати) і 11 Державній думі (1907р., 103 депутати) які вимагали  скасування викупних платежів селян за землю, запровадження української мови в школах, судових таадміністративних органах, свободи слова, друку.зборів.спілок та віросповідання, надання Україні автономії в складі Росії.
    Однак 3 червня 1907р. Друга Державна дума була розпущена царем. Після поразки революції 1905-1907рр. всі українські партії зазнали переслідування влади. Незважаючи на поразку, революція сприяла пробудженню національної свідомості українського народу й набуттю політичними партіями досвіду боротьби за демократизацію суспільно-політичного ладу.
ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНЦІВ У ПЕРШІЙ І ДРУГІЙ ДЕРЖАВНИХ ДУМАХ,
-1 ДЕРЖ,ДУМА- вибори відбулися навесні 1906р. .Українські політичні партії , за винятком радикальної та демократичної, бойкотували вибори. У результаті від України було обрано 102 депутата від 9 українських губерній. Створення українцями в Думі для відстоювання своїх інтересів Української парламентської громади на чолі з І,Шрагом до складу якої ввійшли 42 особи.Обгрунтування національної програми думської громади М, Грушевським, яка передбачала надання права на національно-територіальну автономію України зі своїм обласним сеймом . запровадження української мови в народній школі як мови викладання .(Українська громада збиралася поставити ці вимоги перед Думою. проте здійснити цю акцію не вдалося у звязку з розпуском Першої Державної думи 8 липня 1906р.).
-11 ДЕРЖ, ДУМА- вибори відбулися в січні 1907р. . У виборах узяли участь усі українські політичні партії. У результаті Україну в Думі представляли 102 депутати. Створення українськими делегатами власної фракції, що налічувалиа 47 осіб, більшість із яких становили селяни.Українська думська громада вимагала автономії України, запровадження української мови в систему освіти та державного управління. створення кафедр української мови, літератури , історії в університетах, запровадження української мови в учительських семінаріях із метою підготовки викладачів. Розпуск Другої Державної думи через 102 дні роботи ( 3 червня 1907р.) . Запровадження нового виборчого закону, який забезпечував поміщикам і буржуазії перевагу в Думі. ( Цей закон фактично став державним переворотом і відновив самодержавство. Події 3 червня означали поразку революції 1905-1907рр. Українські проблеми залишилися нерозвязаними.

Д,З, \
 1) Опрацювати 25 пар. підручника, дати відповідь на питання в кінці параграфа.
 2) законспектувати лекцію в зошит.
 3) Дайте письмово відповідь і надішліть мені на почту:
       1) Перші політичні страйки відбулися... ( вкажіть дату) в містах...(вкажіть назву).
       2) Які цілі ставили перед собою політичні сили України
            а) боротьбу за незалежність
            б) боротьбу за автономію.
       3) 14-25 червня 1905р. відбулося :
            а) повстання на крейсері ,, Очаків,,;
            б) повстання саперів у Києві;
            в) повстання панцерника ,,Потьомкін,, .
       4) Революційними органами самоврядування стали... ( вкажіть назву).

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Історія України 9кл. 19-21.05.2020р.

Історія України 5кл 17.05-18.05. 2020р.

Істьрія України 9кл. 16.05. . 18.05.2020р.