Історія України 9кл. 12.05, 14.05.2020р.

ТЕМА: Західноукраїнські землі у складі Австро- Угорської імперії на поч. 20ст.
Соціально- економічний розвиток західноукраїнських земельна поч 20 ст.

СТАНОВИЩЕ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА.
Соціально-економічний розвиток західноукраїнських земель визначався їх залежним становищем в Австро- Угорській імперії.
   Розвиток промисловості Західної України відбувався повільніше, ніж Надніпрянської України, але характеризувався:
  - завершенням формування фабрично- заводської промисловості;
  - успішним розвитком нафтової , деревообробної . лісопильної.паперової, швейної. взуттєвої. килимарної галузей. Що ж до цукрової промисловості. то її у 1870- 1910рр. не було зовсім; 
   - припливом іноземного-німецького. англійського, французького капіталу. Унаслідок припливу іноземного капітклу у промисловості переважали галузі з видобутку нафти . озокериту, солі, а також первинної переробки сировини;
   - екстенсивний метод експлуатації родовищ та дешева робоча сила забезпечувала акціонерним компаніям високі прибутки. Регіон був постачальником лісу для багатьох країн.
Накваліфікованих роботах працювали поляки. умови праці українців були складними.Торгівля була винятково в рукахЄвреїв. а на державну службу брали переважно поляків.
   Отже, промисловість зробила крок вперед. однак орієнтація на добування та первинну обробку сировини, залежність від іноземнрго капіталу. перетворили Зах. Україну на ринок збуту.
          Розвиток сільського господарства характеризувався:
  _ наявністю кріпосницьких пережитків, збереження поміщицького землеволодіння;
  - поглиблення соціальної диференціації селянства;
  - розвиток кооперативного руху.Дискримінація за національною ознакою лише згуртовувала українське населення. Велике значення у цьому мала робота товариства ,, Просвіта,, .Осередки українського економічного життя створювали кооперативи. Кооперативний рух зміцнив господарське становище багатьох українських селян. Дуже важливою та ефективною формою протидією іноземного капіталу та місцевих лихварів став український кооперативний рух . Батьками кооперативної справи в Західній Україні стали Василь Нагірний й Аполлон Ничай, які створили у Львові перший кооператив у 1883р. Через 15 років стали виникати цілі кооперативні союзи. У 1894р. Теофіль Кормошзаснував перший український кооперативний банк ,, Віра,. , що сприяв утворенню новихкредитних спілок і кооперативів. Це дало змогу поступово подолати свавілля і здирство лихварів та орендарів , уже тоді на практиці реалізувалося гасло ,,Свій досвого по своє,. . Український кооперативний рух сприяв не тільки економічному піднесенню нації. а й її політичному гуртуванню.
   - посилення еміграції до Німеччини, Бельгії, Франції, США, Канади, Бразилії та Аргентини.
  Зростання промисловості та сільського господарства українських земель не призвело до поліпшення становища робітників і селян. які відчували на собі соціальний і національний гніт. Дискримінація українського населення сприяла зростанню національної самосвідомості й активізації масової політичної боротьби за національне визволення українців.
       Д,З,
1) опрацювати п.27. дати відповідь на питання .
2) законспектувати лекцію взошит.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Історія України 9кл. 19-21.05.2020р.

Історія України 5кл 17.05-18.05. 2020р.

Істьрія України 9кл. 16.05. . 18.05.2020р.