Історія України 9кл. 19-21.05.2020р.

ТЕМА: ПІДНЕСЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО РУХУ В
             ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ.
Українські діячі поставили практичне завдання- створити на базі ,,Просвіти,, мережу економічно-просвітницьких організацій і отримати на них допомогу з державного бюджету. ,,Просвіта стала центром українського життя.
     Українська молодь наполегливо домагалася відкриття у Львові окремого українського університету. У грудні 1901р. близько 600 українських студентів залишили Львівський університет. Їх підтримав новий митрополит А.Шептицький, який запропонував студентам-богословам виїхати за кордон і протягом року утримував їх власним коштом.
    Неабияке значення для піднесення національного руху в західноукраїнських землях мали успіхи у сфері науки та культури. Центром наукового життя було Літературне товариство ім. Т,Шевченка, згодом перейменоване в Наукове. До 1914р. під керівництвом М.Грушевського воно видало 300 томів наукових праць українською мовою з різних галузей знань.
    Всеукраїнським літературним органом став ,,Літературно- науковий вісник,, , на сторінках якого рідною мовою друкувалися найкращі письменники з усієї України. Активно розвивалася преса : на 1913р. функціонувало понад 80 періодичних видань, з них 66- у Галичині, решта на Буковині та Закарпатті.
    Піднесення національного руху серед галицької молоді спричинило створення у 1894р. мережі фізкультурно- спортивного товариства ,, Сокіл,, .Найкраща доба цього товариства настала з початком співпраці протягом 1908-1914рр. зі знаним педагогом Іваном Боберським.
    У 1900р. Кирило Трильовський створив ще одну фізкультурно- спортивну організацію - ,,Січ,, Обидві організації налічували близько 12 тис. членів. Щоб проводити військові навчання , учні львівських середніх шкіл у 1911р.створили таємний гурток ,, Пласт,, Військове навчання молодіздійснювало утворене  в 1912р. товариство ,,Січові стрільці,, З їхніх лав був сформований Легіон українських січових стрільців (УСС) , який брав участь у Першій світовій війні.
      ВПЛИВ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ НА ПІДНЕСЕННЯ
      НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ НАСЕЛЕННЯ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ.
    Кращі умови життя . прихильність уряду, можливість здобувати вищу освіту сприяли  швидкому піднесенню греко- католицької церкви. яка стала обєднувальною силою для українців в імперії Габсбургів. сприяючи піднесенню національної свідомості. Ця церква поширювала освіту в народі, вела активну боротьбу за українську мову й культуру, традиційний обряд, ревно дбала про викорінення соціальних вад. У 1900р. церкву очолив найвидатніший за всю її історію митрополит А,Шептицький. Новий метрополит енергійно розбудовував церкву, піклувався про народну освіту, охорону здоровя й здоровий спосіб життя. був покровителем української науки й культури. зокрема став фундатором Українського національного музею у Львові (1913р.), був ініціатором багатьох благодійних справ, Водночас він боровся за права українців у Австро- Угорській імперії зокрема за відкриття українського університету уЛьвові, українських гімназій тощо. При цьму використовував свій депутатський мандат (член галицького сейму і вищої палати австрійського парламенту , заступник маршалка галицького сейму у 1903-1913рр. навіть очолив делегацію до імператора  Франца Йосифа, яка домагалася поліпшення становища українців в імперії.
    Д.З.
1) Опрацювати лекцію, законспектувати її до зошитів.
2) Підготовка до практичної роботи. Тема: Вплив греко- католицької церкви на піднесення національної свідомості населення західноукраїнських земель.

Комментарии

Отправить комментарий

Популярные сообщения из этого блога

Історія України 5кл 17.05-18.05. 2020р.

Істьрія України 9кл. 16.05. . 18.05.2020р.